Vilka är vi?

S:t Jacobs Vokalensemble (tidigare S:t Jacobs Ungdomskör) är en blandad kör som består av ca 40 medlemmar. Kören grundades hösten 2007 som ungdomskör, och var en del av ett projekt inom Stockholms stad, kallat ”Storstadsprojektet”, som organiserades av Stockholms domkyrkoförsamling. Syftet med projektet var att sprida körsång bland ungdomssångare. Kören gjorde sin debutkonsert den 17 november samma år. Sedan dess och än idag leds kören av Mikael Wedar.

Majoriteten av konserter och aktiviteter med SJVE hålls i S:t Jacobs kyrka och i Storkyrkan. Vi övar på måndagar, deltar i församlingens gudstjänster flera gånger om året, håll konserter i egen regi och tillsammans med andra musiker. Vi strävar efter att ge publiken speciella och olikartade upplevelser som sträcker sig bortom det omedelbara intrycket, och resonerar långt efter att portarna stängts bakom dig.

S:t Jacobs Vokalensemble är välsignad med flera internationella framgångar – Slovakia Cantat hölls i Bratislava, Slovakien (2010) då vi vann festivalens Grand Prix, bland andra erkännanden. Under hösten 2012 och 2016 tävlade vi i den mycket hedrande körtävlingen International Harald Andersén Choir Competition, som hålls vart tredje år i Helsingfors, Finland. Vi lyckades ta brons vid båda tillfällen! I november 2013 deltog vi i Concurso Coral de Tolosa i Baskien, Spanien. Av fem möjliga utmärkelser vann vi OTROLIGT nog dem alla och därmed kvalificerade vi oss till European Grand Prix i Debrecen, Ungern 2014. Den våren i Ungern tog vi guld. Den senaste tävlingen vi genomförde gick av stapeln 2018 i november i Tolosa, vid Tolosako Abesbazta 50-årsjubileum där vi placerade oss på en andraplats.

När vi inte tävlar strävar vi efter att delta runt om i världen olika sångsammanhang såsom festivaler, utbytesturnéer och workshoper. Dessa arrangemang har hittills tagit oss till platser som Hongkong, Frankrike, Tyskland och Ryssland.


Here’s a video we made before our competition in Harald Andersen chamber choir contest, Finland 2016.